Pomeranian fakta

Her beskrives faktaopplysninger om rasen Pomeranian, samt bilder som illustrerer hvert punkt.

Pom'en er en bitteliten hund som verken trenger eller trives med lydighetstrening. Den liker ikke å bruke hodet og liker ikke å lære nye ting.

Den er en typisk innehund og kan lett bli nervøs og overveldet om den får tilgang til verden der ute. Om de får være ute vil du se de finner en stille krok å gjemme seg i og blir sittende og skjelve. De finner ingen glede over å få lov til å utfolde seg i naturen.

 

Pom'en er dessuten en typisk veske-hund som ikke liker å bruke egne ben.

 

Pom'en er en eksklusiv hund som elsker livet på silkepute.

   

Den trives ikke med større hunder da disse kan angripe den. Store hunder gjør den redd og nervøs!

Ja, det finnes utrolig mange rare myter om hva en Pom kan og ikke kan "brukes til". Som du kan se av bildene over er den en hund først og fremst, med en hunds ønsker og behov, og skal få være hund.

De elsker turer i skog og mark som alle hunder. Ikke noe irriterer meg mer enn når noen spør om dette er en "innehund"!!! Om du ønsker å gå 5 mil eller 5 kilometer er Pom'en mer enn gjerne med på det. Men er du sliten en dag, vil den også ta til takke med en halvtimes tur.

Dette er en meget intelligent rase som elsker å bruke hodet og å lære - enten det er agility, lydighet eller "bare" morsomme triks. Dette er mye personlighet i en liten pakke.

En Pomeranian må oppdras på samme måte som andre hunder. Dette gjelder for eksempel bjeffing. Pom'en går for å være en "gneldrehund" fordi den er liten og de fleste synes å tro at alle små hunder gneldrer. Dette har ingenting med rasen eller størrelsen å gjøre, men dessverre mer med at små hunder tradisjonelt har vært eiet av mennesker som ikke har brydd seg med å oppdra den. Ønsker man ikke at hunden sin skal bjeffe må man også lære den at dette ikke er lov. Selvfølgelig vil enkelte individer være mer "løsmunnet" og ha lavere terskel for å bjeffe, men dette er individuelt og verken rasebetinget eller størrelsesbetinget.

Det finnes mange myter om at en Pom er skjør og tåler lite. Dersom en Schäfer hoppet ned to meter ville den nok ikke ha noe problem med det. Med et tilsvarende hopp på en Pom ville det være større fare for skade. Men når man sammenligner denne rasen med andre, må man være rettferdig og tenke antall hundelengder og ikke metermålestokk! Om du slapp en Schäfer ned en høyde fem ganger sin egen lengde - ville den tåle det uten skader? Mest sannsynligvis ikke. Det ville heller ikke en Pomeranian. Men om en Pomeranian selv tar sats og hopper ned en høyde på 150 cm vil sannsynligheten for skade nok være vesentlig mindre enn om den i vannvare ble mistet/dyttet eller selv snublet/falt ned tilsvarende høyde. Husk: Selv mennesker kan skade seg (selv på små fall) om de lander feil. Men for guds skyld - ikke test denne teorien på din hund!

Pomeranian er en meget "anvendelig" hund - den er en hengiven turkamerat og sofakamerat, og er velkommen i de fleste hjem (når man er på besøk), butikker og restauranter så lenge du er diskret (jeg har i hvertfall ikke blitt bedt om å forlate en butikk mer enn et par ganger i løpet av seks år ;oP) .

Pomeranian og barn? Dette kommer strengt tatt mer an på barnet enn på hunden. Ikke alle barn er like forsiktige og respektfulle ovenfor dyr. Om et barn på åtte er være slem mot hunder og et barn på fem er snill med dem, vil femåringen være bedre lekekamerat for hunden enn åtteåringen. Jeg vil allikevel generelt ikke anbefale hund til hjem der det er barn under fem år da barn under denne alder ikke har evne til å forstå at de ikke må være slem med dyret. Har du alt barn - kan ikke kjøp av hund vente til barnet er gammelt nok til å behandle den med den respekt den fortjener?

Når det gjelder pelsstell på en Pomeranian er det slett ikke så mye som de fleste tror. De fleste Pom'eiere børster gjennom hunden ca. en gang i uken. Det kreves endel mer pelsstell i røyteperioden, spesielt for tispene.