FAQ (Frequently asked questions)

Ofte stilte spørsmål:

 

Er Pomeranian allergivennlig?

Ingen hunderase er vel per definisjon allergivennlig, men jeg vet om flere allergiske Pomeranian-eiere/oppdrettere som lever fint med Pomeranian i sitt hjem. De sier at de lettere tåler egne hunder, enn hunder de har på besøk - det kan tyde på at man utvikler en toleranse for egne hunder, eller kanskje vasker disse hundene sine oftere enn de som er på besøk som ikke er allergiske?

Det kan være en fordel å velge en hannhund fremfor en tispe om man har allergi da hannhundene ikke røyter så ofte eller så mye om gangen. Jeg vil uansett forutsette at en person som har allergi og som likevel har bestemt seg for å dele livet med en hund samtidig har tatt valget om at å leve et liv på allergimedisiner er en liten pris å betale for å få en firbent livskamerat inn i sitt hjem. 

Må pelsen børstes daglig?

Nei. En Pomeranian har normalt behov for grundig gjennombørsting en gang i uken - vær nøye bak ørene.

En tispe som røyter vil ha behov for et ekstra bad og gjennombørsting ca en gang om dagen de dagene røytingen står på som verst ca 1-2 ganger i året. En hannhund vil ikke røyte like ofte eller så mye om gangen som tispene kan gjøre. Det er ikke uvanlig at tispene "slipper" nesten hele pelspryden i forbindelse med røytetid, hvilket kan medføre masse små floker som må børstes ut. Men husk: Pommene er individer som alle andre pattedyr, så det vil finnes individuelle forskjeller - noen hanner røyter mye, noen tisper røyter lite.

 

Hvor mye mosjon skal den ha?

Spør du en Pomeranian vil den svare "jo mer jo bedre! Du blir uansett sliten før jeg gjør det." Dette er en rase nedavlet av spisshunder og de ELSKER å være ut i skog og mark. Jeg vil anbefale minimum en time mosjon (tur) om dagen i tillegg til de korte lufteturene hunden får for å gjøre fra seg.

 

Vi har alt en katt. Vil det gå bra med en valp sammen med den?

For å være dønn ærlig: Aner ikke. Jeg har aldri hatt katt og har ingen erfaringer med dem dessverre. Vil anta det kommer veldig an på katten. Valpen venner seg til den familien den får, både to- eller firbente.

 

Er Pomeranian en gneldrehund?

Nei. Men det er som med all annen uønsket atferd - du må lære valpen fra dag 1 at det ikke er lov å bjeffe. Alle, både mennesker og hunder, har potensialet til å bli ufordragelige om de ikke får en kjærlig, rettferdig og konsekvent oppdragelse.

Vær likevel obs på at enkelte individer kan ha lavere terskel for å bjeffe enn andre, men dette er individuelt og ikke rasebetinget.

 

Er prisen så dyr fordi det er en populær rase?

Både ja og nei. Dette er en rase som normalt får fra 1-4 valper, og dessverre er det mange som mister valper under fødselen. Enkelte kull blir tatt med keisersnitt som kan beløpe seg på 10 000,- Eieren av hannhunden skal også ha betaling, og dette beløpet er på mellom 3 -7 500,-. Tispen og hannhunden er som oftest stilt ut på utstillinger som koster ca. 300 kr per utstilling i tillegg til bensinutgifter m.m. En enkelt utstilling i Norge kan med alle utgifter fort komme opp i et par tusen kr. Tispen skal dessuten vaksineres og ha ormkur før hun får valper, og enkelte oppdrettere liker å ta ultralyd og/eller røntgen under drektigheten. Før du får valpen hjem, vil den også ha fått ormkur. Norsk Kennel Klub skal dessuten ha betalt for å utstede en stamtavle for valpene. Alle disse utgiftene (med flere jeg ikke har tatt med her) skal fordeles på det lave antallet valper i kullet.

Det er selvfølgelig enkelte personer som driver oppdrett på denne rasen fordi de ønsker å tjene penger på det, men finner du en samvittighetsfull oppdretter vil denne legge alle pengene på et kull tilbake i hundeholde sitt i form av helsetester for avlsdyrene, utstillinger, valg av god hannhund til sine tisper og så videre. 

 

Er Pomeranian en barnevennlig hund?

Jeg vil si at dette kommer veldig an på barnet først og fremst. Da jeg gikk på "Innføring i Hundefag" fikk vi av Atferdskonsulent Gry Løberg høre at barns hjerne ikke utvikler empati og evne til å være snill og god med dyr før i femårs-alderen. Før denne modningen vil barna for eksempel kunne finne på å stikke en finger i øyet på hunden, feste en gummistrikk rundt halsen på den eller dra den i pelsen. De gjør ikke dette for å være slemme, men fordi de ikke forstår bedre - at hunden også har følelser og kan bli skadet - barna ikke kan se konsekvensene av det de gjør. Slike ting skal ikke hunden utsettes for og det er vi som voksne som må forhindre at noe slikt kan skje, ellers vil hunden selv kunne begynne å forsvare seg mot barnet, og det er en uholdbar situasjon for alle parter.

Når denne modningen mot empati skjer i barnet er selvsagt veldig individuelt. Jeg har vært på besøk hos en syvåring jeg ikke kunne stole et sekund på sammen med hundene og en treåring jeg følte jeg kunne la være alene med dem (uten at jeg utfordret denne teorien selvsagt). Vær uansett veldig varsom - det er alltid vi voksne som bærer ansvaret om noe skulle skje.